CollectionSpace Yeni Uygulayıcı Hızlı Başlangıç

CollectionSpace, müzelerin, tarih topluluklarının ve diğer koleksiyon sahibi kuruluşların ihtiyaçlarını karşılayan açık kaynaklı bir koleksiyon yönetim uygulamasıdır.

CollectionSpace Yeni Uygulayıcı Hızlı Başlangıç

Kuruluşunuzun Dönüşümüne Nasıl Yardımcı Olabiliriz? Bize ulaşabilirsiniz...

CollectionSpace, müzelerin, tarih topluluklarının ve diğer koleksiyon sahibi kuruluşların ihtiyaçlarını karşılayan açık kaynaklı bir koleksiyon yönetim uygulamasıdır. CollectionSpace, her kuruluşun ihtiyaçlarına göre yapılandırılabilir şekilde tasarlanmıştır ve bir kurum genelinde dijital ve fiziksel varlıklara bir geçit görevi görür. Yazılım, açık kaynaklı lisanslama yoluyla serbestçe dağıtılır ve aktif bir geliştirici topluluğu, CollectionSpace'in sürekli olarak gelişmesini sağlar.

Dinamik yazılımımız, yorumlayıcı materyallerin ve deneyimlerin - basılı kataloglardan mobil galeri rehberlerine kadar - verimli bir şekilde geliştirilebileceği koleksiyon bilgilerinin esnek bir çekirdeği olarak hizmet veren bir dizi modül ve hizmetten oluşur. Genişletilebilir mimari, arşiv yönetimi, çevrimiçi sergi oluşturma ve dijital varlık yönetimi dahil olmak üzere kültürel sektör tarafından halihazırda kullanılan diğer açık kaynaklı uygulamalarla bağlantı kurulmasını sağlar.

CollectionSpace İşlevselliğine Genel Bakış

İşlevsel Tasarım Ana Sayfası gereksinimlerin belgelendiği ve tartışıldığı yerdir. İşlevsel vurgular şunları içerir:

Kazanma 

Kuruluş koleksiyonlarına nesnelerin ve ilişkili bilgilerin eklenmesinin, kalıcı koleksiyonlara potansiyel katılımları da dahil olmak üzere belgelenmesi ve yönetilmesi.

Kataloglama

Anahtar bilgilerin derlenmesi ve bakımı, nesnelerin resmi olarak tanımlanması ve tanımlanması.

Veri içe/dışa aktarma

CollectionSpace içe aktarma işlevi, dosyaları XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili) veya CSV İçe Aktarma Aracı aracılığıyla içe aktarmayı destekler . Veriler, rapor kütüphanemiz aracılığıyla; arama sonuçlarından özel raporlama veya Jasper raporlama motoruyla entegrasyon yoluyla dışa aktarılabilir.

Veri girişi şablonları

Mevcut kayıtlardan veya belirli veri girişi ihtiyaçları için önceden tanımlanmış şablonlardan kayıt oluşturma olanağı sağlar.

Hiyerarşiler

Kullanıcılar, kontrollü bir sözlükteki terimler arasında (örneğin Amerika Birleşik Devletleri > New England) veya nesneler arasında (örneğin bir satranç takımı ve onun bireysel taşları) hiyerarşik ilişkiler oluşturabilir.

Kredi girişi/çıkışı

Kuruluşun belirli bir süre ve belirli bir amaç için (sergileme/gösterim, araştırma, koruma, eğitim veya fotoğraflama/yayınlama) sorumlu olduğu nesnelerin ödünç alınması ve verilmesinin yönetilmesi ve belgelenmesi.

Konum ve hareket

Kuruluşun bakımı altındaki tüm nesnelerin veya nesne gruplarının mevcut ve geçmiş konumlarına ilişkin bilgilerin yönetimi ve belgelenmesi, kuruluşun herhangi bir nesneyi herhangi bir zamanda bulabilmesini sağlamak.

Medyayı kontrol etme

Sisteme bir medya dosyası yükleme veya harici bir dijital varlık yönetim sisteminde saklanan bir medya dosyasına bağlanma olanağı sağlar.

Nesne girişi/çıkışı

Şu anda koleksiyonların bir parçası olmayan nesnelerin (ve ilişkili bilgilerin) alınmasının yönetimi ve belgelendirilmesi ile kuruluşun tesislerinden çıkan nesnelerin yönetimi ve belgelendirilmesi.

Raporlar

Raporlar, LGPL (GNU Lesser General Public License) JasperReports ile entegrasyon yoluyla tanımlanır ve sisteme yüklenir. JasperReport'un Jasper Studio istemci uygulama yazılımı kullanılarak özel raporlar oluşturulabilir. Bu yazılım JasperSoft web sitesinden ücretsiz olarak indirilebilir ancak GPL (General Public License) lisanslıdır ve bu nedenle standart bir CollectionSpace kurulumuna dahil değildir.

Roller ve izinler

Prosedürel, nesne ve organizasyonel kayıtlar için okuma/yazma izinleri de dahil olmak üzere sistem erişiminin yönetimi.

Yapılandırılmış tarihler

Başlangıç ​​ve bitiş aralıkları ve kesinlik dereceleri olan tarihler eklerken çok daha fazla özgürlük derecesi sağlar. Bu gelişmiş tarih işleme işlevi, nesneleri belirli tarihlere değil, dönemlere veya dönemlere bağlama yeteneği sağlar. Bu tarihler özellikle kataloglama faaliyetleri ve yaşlanma belgelerinin geriye dönük dönüştürülmesi için faydalıdır.

Örnek Uygulama Planları / Kontrol Listeleri

Yapılandırma ve Veri Haritaları / Veri Sözlükleri

CollectionSpace'deki her prosedür ve kelime dağarcığının (örneğin edinme, kataloglama, yerleştirme vb.) prosedüre hangi alanların dahil edileceğini ve alanların nasıl davranacağını tanımlayan bir çekirdek  şeması vardır . Bu şemalar, uygulayıcı kurumların ihtiyaçlarına uyacak şekilde birçok şekilde yapılandırılabilir. Herhangi bir uygulama sırasındaki temel bir etkinlik, mevcut sisteminizdeki alanların CollectionSpace'deki alanlarla nasıl uyumlu olduğunu gösteren bir veri haritasının oluşturulmasıdır. Veri haritanızın oluşturulmasına yardımcı olmak için, bağlantılı sayfa kendi sistem gereksinimlerinizi eşlemek için kullanabileceğiniz her prosedür ve kelime dağarcığı için şemanın bir XLS sürümünü içerir.

Alan Uzantısı Setleri ve Uygulama Topluluğu Profilleri

Alan  uzantısı , güzel sanatlar veya antropoloji gibi belirli bir uygulama topluluğunun çalışmalarını desteklemek için bir prosedüre veya yetkiye eklenen bir alan grubudur. Birden fazla prosedüre veya yetkiye yapılan uzantılar topluca uzantı kümeleri olarak adlandırılır . Belirli bir  uygulama topluluğunun çalışmalarını desteklemek için bir araya getirilen prosedürler, yetkiler ve alan uzantıları grubuna o topluluğun profili denir . Genellikle, profil içindeki prosedürler ve yetkiler , o uygulama topluluğunun ihtiyaçlarını daha iyi desteklemek için yapılandırılabilir veya biraz değiştirilebilir. Profil olarak işaretlenen yapılandırma ve veri haritaları alan uzantılarını içerir, bazı alan adları değişebilir ve topluluğa ait değillerse bazı varsayılan alanlar gizlenebilir.

CollectionSpace Yeni Uygulayıcı Hızlı Başlangıç
Mehmet Demirel 20 Temmuz 2024
Bu gönderiyi paylaş
Etiketler
Arşivle
Giriş to leave a comment
Hareketli Görüntü Müzesi Örnek Uygulama Planı
Müze Koleksiyon Yönetim Sistemi