DSpace 8'in Yeni Özellikleri

Dspace 8.0 Yeni Neler Sunuyor?

DSpace 8 Yeni Kullanıcı Özellikleri Nedir?

DSpace 8.0'da Yeni Neler Var?


OpenAIRE Veri Düzeltme: Bu özellik, Bildirim Aracısı aracılığıyla OpenAIRE İçerik Sağlayıcı Kontrol Paneli ile temel bir entegrasyon sağlar. OpenAIRE Bildirim Aracısına abone olan depoların, depodaki Öğelerin meta verilerini geliştirmek veya düzeltmek için OpenAIRE'den JSON verilerini içe aktarmasına olanak tanır. (OpenAIRE Çağrı İnovasyonu tarafından finanse edilen ve 4Science'a verilen "OpenAIRE Grafiği aracılığıyla yerel verileri zenginleştirin" projesi sayesinde mümkün olmuştur.)


OpenAIRE Yayın Talebi: Bu özellik, DSpace ile OpenAIRE Yayın REST API'si arasında daha yakın bir entegrasyon sağlar. DSpace'in, DSpace'de Araştırmacı Profiline sahip kullanıcılar için OpenAIRE'den olası yayınları içe aktarmasına olanak tanır. (OpenAIRE Çağrı İnovasyonu tarafından finanse edilen ve 4Science'a verilen "OpenAIRE Grafiği aracılığıyla yerel verileri zenginleştirin" projesi sayesinde mümkün olmuştur.)


COAR Bildirim Protokolü: DSpace artık harici sistemlerden Bağlantılı Veri Bildirimleri (LDN) mesajları göndermek ve almak için COAR Bildirim Protokolünü destekliyor. DSpace, mesaj göndermek veya almak için harici LDN servislerini kaydedebilir. Bu, kullanıcıların Öğe gönderim süreci sırasında harici bir hizmetten (COAR Notify'ı destekleyen) inceleme/onay talep etmelerine olanak tanır. Ayrıca bu harici hizmetlerin DSpace'in Kalite Güvence aracına olay bildirimleri göndermesine de olanak tanır. (COAR ve 4Science tarafından bağışlanmıştır)


Geri Çekme veya Eski Hale Getirme Talebi: İsteğe bağlı olarak, oturum açmış tüm kullanıcılar, DSpace Kalite Güvence aracını (ayrıca Veri Düzeltme, Yayın Talebi ve COAR Bildirimi tarafından da kullanılır) kullanarak belirli bir Öğenin geri çekilmesini veya eski durumuna döndürülmesini talep edebilir. Bu istekler, isteği kabul veya reddedebilecekleri bir Yönetici tarafından incelenebilir. İstek, gönderen kullanıcı tarafından da iptal edilebilir. (Arka Uç 4Science Tarafından Bağışlanmıştır, Kaliforniya Üniversitesi - Kaliforniya Dijital Kütüphanesi tarafından finanse edilmiştir; Ön Uç 4Science Tarafından Bağışlanmıştır)


Gönderim ve iş akışında Temel Yinelenen Algılama: Bu özellik, Solr'un mesafeye göre arama yapma yeteneğini kullanarak DSpace gönderimi ve iş akışına temel yinelenen öğe algılamasını sunar. Etkinleştirildiğinde, iş akışındaki tüm yeni gönderimler veya öğeler, halihazırda DSpace'de bulunan benzer öğelerle karşılaştırılarak kontrol edilecek ve kullanıcı olası kopya öğeler konusunda bilgilendirilecektir. (TU Berlin, FHNW ve ZHAW'ın desteğiyle The Library Code tarafından geliştirilmiştir.)


"Prosesler" sayfası yeniden düzenlendi: Yönetici kullanıcı arayüzü aracılığıyla süreç yönetimini basitleştirmek için "İşlemlere Genel Bakış" sayfası, süreçleri "çalışıyor", "zamanlandı", "tamamlandı" ve "başarısız" olarak ayrı bölümler halinde gruplayacak şekilde yeniden yapılandırıldı. Bu bölümler otomatik olarak güncellenir. (Atmire tarafından bağışlanmıştır)


Geliştirilmiş "Birincil Veri Akışı" yönetimi: Gönderenler artık bir dosya yüklendikten sonra doğrudan gönderim sayfasında bir bit akışının "birincil" bir bit akışı olup olmadığını tanımlayabilir. Öğe sayfasında, birincil veri akışının artık bir rozeti var. Birincil bit akışı, indirme listesinde ilk olarak listelenecek dosyadır ve küçük resmi Öğe sayfasında görüntülenecektir. (4Science tarafından geliştirildi ve Kaliforniya Üniversitesi - Kaliforniya Dijital Kütüphanesi tarafından finanse edildi)

Topluluk/Koleksiyon sayfalarında Arama Sekmesi: Artık tüm Topluluk ve Koleksiyon sayfalarında, varsayılan olarak Son Gönderimleri görüntüleyen bir "Arama" sekmesi bulunmaktadır. Bu sekme aynı zamanda kullanıcıların söz konusu Topluluk veya Koleksiyon içinde arama yapmasına olanak tanıyan bir arama kutusu da sağlar. (Atmire tarafından bağışlanmıştır)


Ana Sayfada, Topluluk/Koleksiyon sayfalarında Arama Özellikleri: İsteğe bağlı olarak, arama özellikleri/filtreleri artık ana sayfada ve tüm Topluluk ve Koleksiyon sayfalarında görüntülenebilir. Varsayılan olarak ana sayfada görüntülenmezler (Ana Sayfa ayarlarında "showDiscoverFilters" konusuna bakın), ancak her zaman Topluluk/Koleksiyon sayfalarında görüntülenirler (Topluluk ve Koleksiyon ayarlarında "showSidebar" konusuna bakın). (DSquare Technologies ve Atmire tarafından bağışlanmıştır)


Gelişmiş Arama seçenekleri: İsteğe bağlı olarak, gelişmiş arama yetenekleri sağlamak için Arama sayfasında yeni bir "Gelişmiş Arama" filtresi etkinleştirilebilir. Bu "Gelişmiş Arama" filtresi, varsayılan olarak aşağıdaki operatörleri kullanarak alanlar içinde arama yapılmasını desteklemeye olanak tanır: İçerir, İçerir Değil, Eşittir ve Eşit Değildir. Daha fazla ayrıntı için Arama ayarlarında "gelişmiş Filtreler"e bakın. (DSquare Technologies tarafından bağışlanmıştır)


Öğeyi Düzenle sayfasından (İlişki sekmesi) harici kaynaklar aracılığıyla arama: Bir Varlığı düzenlerken, "İlişkiler" sekmesinde artık ilgili varlıkları desteklenen harici kaynaklardan (ör. CrossRef, ORCID) aramak ve içe aktarmak için "+Ekle" düğmesini tıklayabilirsiniz. , PubMed, vb.). (Atmire tarafından bağışlanmıştır)


DOI aracılığıyla içe aktarma, aynı anda birden fazla kaynağı arar (CrossRef, DataCite): birden fazla mevcut kaynağı aynı anda sorgulayacak ve her ikisinden de sonuçları döndürecek şekilde yapılandırılabilen yeni bir harici kaynak eklenmiştir. Varsayılan olarak bu harici kaynak, CrossRef ve DataCite'ı aynı anda arayacak yeni bir "DOI" araması için yapılandırılmıştır. (Bamberg Üniversitesi tarafından bağışlanmıştır)


Yetki Kontrolü aramasını kullanarak Meta Verileri Düzenleme: Kullanıcı artık öğenin meta veri düzenleme formundaki sözlükler tarafından kontrol edilen meta verileri, gönderim formunda yapıldığı gibi düzenleyebilir. (Toni Prieto tarafından bağışlanmıştır)


Rioxx v3 OAI profil desteği: DSpace artık Araştırma Çıktıları Meta Veri Şeması (RIOXX) Uygulama Meta Veri Profili Sürüm 3'teki OAI modülündeki meta verileri açığa çıkarabilir. Ayrıntılar için Rioxx v3 şema uyumluluğuna bakın. (Agustina Martinez, Cambridge Üniversitesi tarafından bağışlanmıştır)


OAI artık ambargo bilgilerini ve erişim haklarını açığa çıkarabilir: bit akışları için erişim hakları OAI XOAI formatında mevcuttur ve şu OAI formatlarına eklenmiştir: OpenAIRE ve UKETD/EthOS. (Agustina Martinez, Cambridge Üniversitesi tarafından bağışlanmıştır)


Creative Commons lisansları artık Öğe sayfasında görünüyor. Bkz. https://github.com/DSpace/dspace-angular/pull/3010 (Alfeu U. Tavares tarafından bağışlanmıştır)


Araştırma Kuruluşu Kaydı (ROR) Entegrasyonu: Yapılandırılabilir Varlıklar kullanılırken ROR, Kuruluş Veri Sağlayıcısı olarak kullanılabilir. Yeni "Kuruluş Birimi" varlıkları, ROR API aracılığıyla (mevcut MyDSpace içe aktarma aracından) içe aktarılabilir. İçe aktarıldığında, "Organizasyon Birimi" sayfasında ROR simgesi görüntülenir ve ROR'daki girişe geri bağlantı verir (ROR-ID yönergelerinin önerdiği şekilde). ROR bilgileri aynı zamanda OAI-PMH ve ORCID aracılığıyla da paylaşılabilir. (4Science tarafından bağışlanmıştır)


Öğe gönderme süreci topluluk düzeyinde yapılandırılabilir: "item-submission.xml" yapılandırmasında artık bir gönderim formunu bir Topluluğa eşlemek mümkün. Bu, tüm alt koleksiyonların eşlenen öğe gönderim sürecini kullanmasına neden olacaktır. Bu, üst düzey toplulukların farklı belge türlerini veya kapsamlarını temsil ettiği ve alt koleksiyonların aynı gönderim sürecini paylaşması gereken veri havuzları için yararlı olabilir. (Toni Prieto tarafından bağışlanmıştır)


Yönetici Raporları (beta): Yönetici Raporlarının beta sürümü, raporları çalıştırma ve sonuçları Kullanıcı Arayüzünde görüntüleme yeteneği sağlar (sürüm 6.x'teki "DSpace REST Kalite Kontrol Raporları"na benzer). İki rapor sağlanır: Filtrelenmiş Koleksiyon ve Meta Veri Sorgulama. Bu raporların dışa aktarılması henüz mümkün değildir. Şu anda çok sayıda sonuç içeren büyük raporların çalıştırılması site performansı sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle bu özellik varsayılan olarak devre dışıdır ve dikkatli kullanılmalıdır. (Universite Laval tarafından bağışlanmıştır)

Kaynak: https://wiki.lyrasis.org/display/DSDOC8x/Release+Notes

DSpace 8'in Yeni Özellikleri
Mehmet Demirel 26 Haziran 2024
Bu gönderiyi paylaş
Arşivle
Giriş to leave a comment
DSpace ile Sierra Entegrasyonu
Sierra RESTful API'ler ile DSpace Entegrasyonu Sağlıyoruz