MRP nedir ve buna ihtiyacınız var mı?

MRP'nin ne olduğu ve faydaları hakkında basit bir bakış. Bakalım işletmenizin malzeme ihtiyaç planlamasına ihtiyacı var mı?

Bu, üretim alanına özgü daha uzmanlaşmış bir kavramdır.

MRP basitçe malzeme ihtiyaç planlaması anlamına gelir. Bu kavramı önce bir hikayeyle anlamaya çalışalım. Daha sonra MRP sistemi kullanmanın faydaları, MRP ile ERP arasındaki farklar gibi daha fazla ayrıntıya dalacağız, alternatif yöntemleri araştıracağız ve bir MRP sistemine ihtiyacınız olup olmadığına karar vermeye çalışacağız.

Frappe Mobilya adında bir şirket düşünün. Daha çok yeni bir şirket ve 12 müşterileri var. Her ay ortalama 25 sipariş alıyorlar. Her sipariş yaklaşık 15 farklı türde hammadde ve sarf malzemesinin satın alınmasını gerektirir. Üretim bölümü müdürü Raci, siparişleri ve gerekli malzemeleri elektronik tablolara kaydediyor. Altı ay sonra şirket 78 müşteri ve ortalama 277 siparişle başarıya ulaştı. Siparişleri ve ham maddeleri elektronik tablolara kaydetmek zorlaştı. Ancak Raci'nin elinde daha büyük bir sorun vardı; siparişlere öncelik verecek şekilde hammaddeleri planlamak.

Diyelim ki Raci 6 haftada 60 masa üretmek zorunda kalsaydı. Bitmiş ürünün üretimi toplam 4 hafta sürer. Bu süre içerisinde kesim, montaj, boyama ve benzeri işlemler yapılır. Nihai ürüne ulaşmak için bunlar gereklidir. Ancak Raci, yakın tarih aralıklarında teslim edilmesi gereken birden fazla siparişle ilgileniyor. Artık hammadde tedarikinin, tüketiminin nasıl önceliklendirileceği ve üretim için hangi istasyonların kullanılacağı gibi sorular ortaya çıkıyor. Eksik stoklama ve fazla stoklamanın her ikisi de sorunsuz bir üretim hattını çalıştırmanın verimsiz yollarıdır.

Malzeme ihtiyaç planlaması yapılırken bu ve benzeri birçok kararın alınması gerekir.

Peki MRP nedir?

Basit bir deyişle, malzeme ihtiyaç planlaması (MRP), müşteri siparişlerini verimli bir şekilde yerine getirmek için envanterinizi ve üretim süreçlerinizi planlamayı içerir. Örneğimize göre Raci, e-tablolar yerine bir MRP yazılımı kullanıyor olsaydı, "Hangi hammaddeler sipariş edilmeli?", "Ne zaman sipariş edilmeli?", "Ne miktarda?" gibi soruların yanıtlarını alırdı. Aslında günümüzde çoğu yazılım bu soruları zaten yanıtlıyor ve otomatik olarak malzeme talepleri (talepler)/tedarik siparişleri oluşturarak üretim operasyonlarının sorunsuz ilerlemesini sağlıyor.

Diyelim ki bitmiş bir ürün olarak bir dolap oluşturmak istiyorsak, raflar, çekmeceler, kapılar vb. “alt montajlar” olacaktır. Alt montajları birleştirerek nihai ürünü elde ederiz. Alt montajların kendileri hammadde ve işleme gerektirecektir. Bir alt montaj/ürün oluşturmak için gereken öğelerin listesi, malzeme listesi (BOM) olarak bilinir. Malzeme Listesi bireysel hammaddeleri ve alt montajları içerebilir. Alt montajlara sahip olanlara çok düzeyli Malzeme Listeleri denir.

Biliyor musun? 1970'lerde MRP yazılımı, bugün ERP olarak bildiğimiz şeyi yaratmaya yönelik en büyük adımlardan biriydi .

MRP yazılımı neler içerir?

Artık MRP'nin ne olduğu hakkında bir fikriniz olduğuna göre, neleri içerdiğine bir göz atalım. ERP terimi 21. yüzyılda MRP'yi gölgeledi. MRP sistemi, ERP sisteminin büyük bir alt kümesidir. Üretim açısından bakıldığında, bazı yaygın MRP yazılımı özellikleri şunlardır:

  • Üretim planlaması
  • Malzeme listesi (BOM)
  • İş emirleri
  • Üretim alanı yönetimi (iş istasyonlarını verimli bir şekilde kullanmak)
  • Tahminler/raporlar
  • Satış ve satın alma siparişleri
  • Öğeleri faturalandırmak için muhasebe özellikleri

Size bir resim vermek gerekirse, bir MRP sisteminin ne yaptığına ilişkin çok temel bir fikir aşağıda verilmiştir:

MRP nedir ve buna ihtiyacınız var mı?

Soldaki öğeleri girdi olarak alır ve sağdaki öğeleri çıktı olarak verir.

MRP sistemi kullanmanın faydaları

1. Doğru envanter seviyeleri

Envanterin fazlalığı veya azlığı her ikisi de zararlıdır. Envanter eksikliği, üretim sürelerinin geciktiği anlamına gelirken, fazlalık, ihtiyaç duyulmayan envanteri elinizde tuttuğunuz anlamına gelir. Sonuç? Paranız envanterde kilitlenir. Satış siparişi talebinin nasıl yükselip düşeceği büyük ölçüde ne ürettiğinize bağlıdır. Ürünlerin bileşenlerine olan talep, son ürünlere bağlı olurken, yedek parçalara olan talep farklılık gösterebilir. Bu nedenle, MRP'yi yönetmek için akıllı bir dijital sistem çok önemlidir.

2. Üretim verimliliği - teslim sürelerini en aza indirin

Üretim verimliliğini kontrol etmek için ölçülmesi gereken önemli bir sayı, teslim süresidir. Teslimat süresi, müşterinizin sipariş vermesiyle sizin teslim etmeniz arasında geçen süredir. Doğru stok seviyelerine sahip olunarak nihai ürünler de verimli bir şekilde üretilir. Hammaddeler ve alt montajların tamamı uygun şekilde stoklandığında bu açıdan herhangi bir gecikme yaşanmaz. Tüm siparişler farklı kaynaklara doğru şekilde planlanabilir ve bu da verimli üretim döngüleri sağlar.

3. Ürünlerin üretimine öncelik verilmesi

Bir masa yaptığınızı ve masa tablasının ahşabının 2 haftaya kadar yapılamayacağını ancak siparişin gelecek hafta verilmesi gerektiğini düşünün. Tüm üretim süreci 6 gün sürer. Diğer parçaları şimdi yapıp masa tablasını beklemek yerine, diğer siparişleri üretmeyi planlayabilirsiniz, bu arada masa tablalarını bir hafta içinde tekrar üretmek mümkündür. Bu sayede yarım kalan ürünler envanterinizde boşta kalmayacaktır. MRP sistemleri yöneticilerin bu tür akıllı kararlar almasına yardımcı olur.

4. Malzeme gereksinimlerini hesaplayın

Bir sonraki siparişi aldığınızda hammadde gereksinimleri konusunda endişelenmenize gerek yok. MRP sistemine bilgi girin, gerekli hammaddeleri gösterecektir. MRP yazılımı, tüm siparişler için gerekli hammaddeleri hesaplayarak üretim yapan işletmelere büyük miktarda zaman tasarrufu sağlar. Bu özellikle büyük miktarların söz konusu olduğu durumlarda geçerlidir.

MRP ve ERP

MRP sistemleri ilk tanıtıldığında üretime özgü özelliklere sahipti. Teknoloji ilerledikçe daha fazla araç bir araya getirildi. 1990 yılında Gartner, ERP (kurumsal kaynak planlama) yazılımı terimini icat etti. Günümüzde MRP sistemleri, ERP sistemlerinin bir alt kümesidir ve çoğu büyük sağlayıcı, tüm MRP özelliklerini ERP şemsiye paketi altında toplamaktadır.

Burada ayrıntılı bir karşılaştırma yapmak tartışmalı olacaktır. Özetle, MRP sistemleri üretime özeldir; ERP sistemleri ise CRM, HRMS, varlık yönetimi ve diğerleri gibi tüm alanlara yönelik özelliklere sahiptir.

MRP'ye alternatifler?

Yalın üretimde yalnızca sabit sayıda ürün üretilir. Bu, daha az iş yapılması karşılığında israfı ortadan kaldırır. İşletmeniz için yalın üretimi dikkate alırken bakılması gereken önemli bir alan fırsat maliyetidir.

Örneğin Raci bu yıl sadece 100 parça üretmeye karar veriyor. Yılın ilerleyen dönemlerinde Raci 20 parça daha üretme siparişi alabilir veya alamayabilir. Bu, fazladan 20 parçaya hayır diyeceğim anlamına geliyor. Raci'nin cevaplaması gereken soru şu: "Fırsat maliyeti nedir?" veya “Ne zaman daha fazlasını kaybedeceğim?”:

  1. Olası 20 parçaya hayır diyerek
  2. Hiçbir siparişin güvence altına alınmaması halinde 20 parçalık envanterin boşta kalma riski

Yalın üretim farklılıkları en aza indirir. Raci, Frappe'nin bu yıl yalnızca 100 parça mobilya üretmesi gerektiğini biliyorsa ve sipariş edilebilecek veya sipariş edilemeyecek 20 parçaya hayır demenin sorun olmayacağını biliyorsa, o zaman yalınlık Frappe için iyidir. Nakit akışı, depo alanı, üretim süresi, hammaddelerdeki farklılıklar, üretilen ürünlerin hem sayı hem de türlerindeki farklılıklar vb. gibi birçok faktör bu kararın verilmesinde dikkate alınmalıdır.

Yalın, aynı tür öğelerin düzenli miktarlarda üretildiği alanlarda iyi çalışır. Bu gibi durumlarda varyans düşük ve öngörülebilirlik yüksektir, dolayısıyla sabit bir plana bağlı kalmak daha kolaydır.

MRP kullanmalı mısınız?

Bu sorunun cevabı birkaç faktöre bağlıdır, bunları ele alalım.

  1. Varyans nedir? (kaç farklı öğe türü / değişken hacim)
  2. Yüksek değişkenlik (daha fazla türde üretilen ürün) = düşük öngörülebilirlik
  3. Şirketinizin yaptığı üretim işinin türü:
    1. Komple ürün imalatı ve montajı (arabalar gibi)
    2. Parça imalatı (ekipman parçaları için)
    3. Montaj işi (parçaların montajı)
  4. Envanterde sürekli stoklanan çok sayıda ürün varsa ve siparişlerin yerine getirilmesinde gecikmeler varsa, bu, üretim hattınızda ve planlamanızda verimsizlikler olduğu anlamına gelir. MRP yazılımını doğru kullanmak bu verimsizliklerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

Bir MRP yazılımına ihtiyacınız olup olmadığına karar vermenize yardımcı olmak için karar verirken aklınızda bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır:

MRP nedir ve buna ihtiyacınız var mı?

Yukarıdaki diyagramda koyu çizgili yollar ve kutular MİP kullanmanın daha fazla önemini vurgulamaktadır. Açık çizgiler muhtemelen MİP olmadan idare edebileceğiniz anlamına gelir.

Çözüm

İşletmeniz, ham maddeden operasyonlara, alt montajlardan bitmiş ürünlere kadar tüm üretim döngülerini içeriyorsa, mevcut envanter seviyelerinizi ve bununla ne kadar sipariş tamamlayabileceğinizi sürekli olarak bilmeniz gerekir. Bu gibi durumlarda MRP yazılımından büyük fayda göreceksiniz. Yalın üretim, ürün türü farklılığı düşük ve sipariş numarası öngörülebilirliği yüksekse bir alternatiftir.

MRP'ler ilk kez tanıtıldığında, CRM ve HRMS gibi diğer faaliyetlere yönelik seçenekler seyrek ve farklı yazılımlardı. Bugün her şeyi tek bir çatı altında birleştiriyoruz: ERP'ler.

Neyse ki modern ERP'ler basit arayüzlere ve duyarlı tasarımlara sahiptir. ERPNext, üretimi, envanteri ve çok daha fazlasını yönetmeye yönelik özelliklere sahiptir. Ücretsiz denemeyi başlatın .

MRP nedir ve buna ihtiyacınız var mı?
Mehmet Demirel 2 Mart 2024
Bu gönderiyi paylaş
Arşivle
Giriş to leave a comment
ERP Sistemi nasıl uygulanır?
ERP nasıl uygulanır? Metodolojiler dahil ERP uygulamaları hakkında bilmeniz gereken her şey burada